Policija

те је овим потпуно оправдана замерка, да полицајац није баш па месту кад је највећа потреба.

Али како полицајац у Америци извештава оближњу стражу о томе, да она треба да пошаље помоћг Тако налазимо у Америци на светиљкама по улицама гвоздене ормане, а таквих има утурених и на кућним зидовима, тако да се они дају распознати само по гвозденим вратима која се виде на зиду. У овим орманима има једна врста часовника. Врата од ормана будилника могу се отворити само помоћу једнога притискивача, који носи један број. Такви су притискивачи раздељени не само полицијским чиновницима, који врше службу по улицама, негосуин приватни људи добили такве притискиваче. Пристојан Америричанин има сасвим друге појмове о полицији од Европљанина, који често има извесну нелагодност и опозицију према полицији, Никада човек не може видети у Америци да ће пристојно обучени људи, становници града, ако се деси притварање једног човека, насрнути на полицајца најжешћим начином, те да тиме даду повода мање одразованим природама да се буне и одупиру и тако отежавају полицајцу његову службу. Америчанин је и у овоме погледу много практичнији но ми. Он зна, шта то значи брза полицијска служба, па сматра за своју дужност да потпомогне полицију. Поузданим људима се разделе и поменути притискивачи, који отварају ормане — будилнике, те да у случају, ако нема у близини жандарма, а букне ватра, навале, несрећан случај, или се изврши крађа или превара, потрче, орман отворе и даду знак.

Да би се џак знало ко даје знак за узбуну, врата. од ормана су тако уређена. да не пуштају притискивач докле га полиција опет не привуче. Како сваки притискивач има своју нумеру, а ова нумера саглашава се с бројем листе људи, којима је полиција издала притискиваче, то она зна одмах, ко је дао знак за узбуну, те се тиме спречава злоупотреба или неред.

Али посмотримо апарат у унутрашњости ормана из ближе. Он је сличан часовнику. На своме горњем делу има електрично звонце с маљицом са стране, а десно од маљице налази се мала полуга. На горњем делу водоравно од подељеног места на часовнику стоје исписани подаци о употреби апарата. Доњи део садржи једанаест бројева тако, да број један почиње с десне стране. Бројеви иду до једанаест и то све на лево. Под сваким