Policija

бројем стоји по једна реч, тако да ове речи следују по реду: полицијска кола, крадљивци, упадачи, побуна, пијанац, смрт, несрећан случај, батинање, ватра итд. У средини колута налази се сказаљка која је особито снажно конструисана и која се лако даје покренути руком, Врх сказаљке се меће на реч која именује узрок побуне. То се од једном деси. Онда онај који изазове побуну притискују полугу која се налази горе с десне стране на бројном (часовном) листу, мало даље доле и чека. После неколико секунада удара звоно, које је на часовнику горе, као знак, да се разумело шта се хоће, и већ мало доцније, од прилике после неколико минута, долазе велика кола с војницима испосланим од страже. Велика кола, сем тога · што имају свој део за транспортовање суманутих или пијаница, имају још и орман за паковање зато, да би полицијски чиновници, који су образовани иу болничарској дужности, могли у случају несреће одмах на лицу места притећи у помоћ и рецимо привезати ране. Па и ношење болесника постоји, те се“ према томе на тако великим колима може наместити наслоњача за таквог несретника, да при вожњи до болнице један тешко повређени може лежати, а да од потресе кола не осети никакве болове.

Полиција намешта радо такве ормане и у приватним становима, за свакога ко жели да има такав апарат. Ради своје или опште безбедности, може сваки из своје собе, а да не изађе на улицу, да јави што је петребно.

Главне полицијске страже, особито у Чикагу, снабдевене су сем тога још и другим електричним апаратима, који сваком приватном и трговцу добро долазе, а бесплатно се намештају зато, да би полиција у свако време била одмах извештена. Сопственик телефона је и код нас у стању, да ноћу из свога стана позове полицију, ако тај град има телефонску ноћну службу. Али сразмерно има врло мало градова, који имају ноћну телефонску службу у потпуном облику, па када појединац и помоћу телефона извести полицију, то она ипак није. у стању дуго да му помогне, нарочито у унутрашњости његовог стана. Може бити такав случај да онај, који зове на узбуну, не може да изиђе из свога стана. Она не може отворити врата од собе, дворишта нити од куће, а чиновници који долазе на дати глас стоје обезглављеви пред кућом. Један зло-