Policija

__ 202 —

годило се је ово разбојништво, за које смо тврдо убеђени да се не би догодило, да је жандарм извршио своје наређење да је потера дигнута, јер би ти сумњиви типови били похватани или би се стукнули да ово раде, када виде жандармеријске патроле по селу.

Могло би се рећи па требало би ове жандарме држати јаком контролом. То се чини, али је апсолутно немогуће старешини среза и његовим органима да врше овако честу контролу поред толико многих других важних послова шта се све данас од полицијског чиновника захтева. Е

Живот жандарма у селу је сада доста отежан, нарочито у погледу животних намирница. Имућнији сељаци, људи разборитији и поштени махом су повучени од ових жандарма, док са друге стране, сумњиви људи и они који су склони крађама, увек су око жандарма, да им чине услуге, позивају их у своје домове и на гозбу и тако склапају пријатељства и заваравају трагове.

Ово нерасположење према жандармима нарочито, а донекле још и према полицији, остала је у народ још од давнине, из времена старих режима, када је јадно полицијско чиновништво морало извршивати силу и ћефове разних партијских првака и вођа. То треба загладити, треба лечити, треба. искоренити.

Треба довести народ и полицију са њеним органима у везу, што приснију, што јачу; треба извести једну — да се изразим — демократизацију полиције, да народ у њоји њеним органима заиста види своје пријатеље и заштитнике, који Оду над њиме и њиховом имовином.

То је, донекле, наравно била и циљ овој установи жандармер. станица по општинама, али кадар жандара, из којих су ове станице састављене то не може да пружи.

Намера нам је, да изнесемо ово неколико редова, са нашим _ скромним мишљењем: да би са овим установама жанд. станица требало сташи и не установљавати их све донде, док жандарми, — а за то треба бирати нарочите жандарме — не прођу кроз полицијску школу док не буду толико способни и упућени у полицијској служби, да могу исту правилно схватити и извршивати.

А једно од најглавнијег значаја, то је: старешнна ове