Policija

= -288 =

станице. То мора, наравно, бити подофицир. Али, то несме бити обичан подофицир; за та места треба стварати нарочити старешински кадар, који такође треба да прође кроз школу, и за које се утврди да могу самостално радити. Од оваковог старешине станице зависи цео рад те станице; зато на та места треба доводити људе, за које су њихове претпостављене старешине дошле до уверења да су за та места.

За сада пак, целисходније је, а по службу јавне безбедности најкорисније би било, укинули те станице, жандарме из њих повући у срез, па установити жандармер. крстарећа одељења, која би била стално под нздзором и контролом среског старешине-и његових писара. Са тим жандармер. крстарећим одељењима могле би се изводити сваке ноћи патроле по селима и општинама и у исто време контролисати сеоске општинске страже. Тим крстарећим одељењима морао би увек бити вођа по један од среских полицијских чиновника или старешина жандарма и онда би и разбојници и крадљивци стукнули, стали јер би осетили јаку и честу жанд. ревизију, а то се одмах чује и осети.

Бож. Божовић ср. началн.

СВИРЕПО КАЖЊАВАЊЕ У МАРОКУ

У унутрашњости Марока, где готово никада не доспе нога једнога странца, и данас постоји начин кажњавања онакав исти, какав је постојао некада на двору мароканских краљева, са оне стране мореуза „Чегел-алтарика“. Све страшно зверство источних народа испољавало се у овоме начину задовољења правде.

Број казни страшно је велики, у њима се сједињава најрафинираније бездушност са извесном пне и безмилосрдном правичношћу; |

Један од најомиљенијих принципа мароканскога изрицања правде је у томе, да се управо врати истом мером учињено зло, и то у свима случајевима, где је то икако могуће. Један управо грозан, али потпуно истинит пример износи такав начин кажњавањи: За једнога кувара доказало се, да је продавао месо од угинулих животиња, које је пржио на прса По заповести судије, са куваревога тела“ исечена су мала парча