Policija

=— 257 —

може да примени 5 15 кривич. суд. поступка, т. ј. да се такве жалбе не могу поднети и првог дана по“ празнику. ж

Јован Н. Јовановић, писар Начелства Округа Битољског упутио нам је ово питање:

„Као претплатник „Полиције“ слободан сам умолити Уредништво, да у рубрици „Поуке и обавештења“ изволи публиковати следеће:

„У току службе приметио сам, да се 8 131 крив. суд. поступка — онај пасус који говори о праву жалбе притвореног лица — двојако разуме, и да се према томе у пракси код иследних власти и првостепених судова, двојако примењује.

Тако, на пример, извесне судије првостепених судова налазе, да су иследне власти дужне послати првостепеном суду на расматрање целокупна акта. истрате, са решењем о притвору, одмах по жалби притвореног лица, изјављеној на решење о притвору — што по некад бива још првог дана по притварању. Друге пак судије налазе, да је иследна власт свагда дужна сачекати да протекне три дана од дана притварања, па тек четвртог дана да предмет шаље суду на расматрање, што · ће рећи и у случају кад је притворени изјавио жалбу првог дана — јер се шиме, веле, баје прилика пришвореноме да допуни своју жалбу поднетшу првог дана.

Како се: дешава, да извесне иследне власти шаљу предмет суду на расматрање одмах по изјављеној жалби, нечекајући дакле да протекне рок од три дана, и како судије које имају ово друго мишљење, у том случају предмет враћају иследној власти нерасмотрен, наређујући да се сачека рок од три дана, да би притвореник можда жалбу допунио — то у овој шетњи предмета обично прође више од три дана, што наравно пада на штпету пршивореног лица. | и

Као што се види дакле, било би добро, да се у овом питању постигне утврђено гледиште, | -

Да би у томе правцу било успеха, молим уредништво да изнесе своје мишљење.

Додајем, да са своје стране делим прво гледиште, јер налазим да оно друго не може да издржи критику.“

На ово питање одговарамо:

И чл. 9. Устава и 5 131. кривич. суд. поступка имају За

„Полиција“ 5