Policija

АЕ

6). Наређење УБр. 14170. од 29.-УН-1921. о наплати месног меанског и кафанског права не односи се на крајеве који су нам припали од Бугарске по Нејском Уго: вору мира. Јер за те крајеве важи одредба из тач. 7. чл. 34. Закона о таксама који је објављен у 167. броју Службених Новина од 29-М1П-1921. г. (Распис од 26-Х1-1921. г. УБр. 32.548):

5 1. Сопственицима механа и кафана које се датирају од Турског доба као механа и кафана,и у којима се рад непрекидно обављао, па и данас, оставља се рок до краја ове године да задобију уверење о месном механском или кафанском праву, зашто имају платити таксу по закону о. таксама, а рад у њима могу продужити у означеном року. У противном забраниће им се даље обављање радње у њима.

2. Сопственици механа и кафана из тач. |. дужни су у року од три године од дана пријема уверења о месном механском или кафанском праву зграде саобразити у свему по плановима, сходно уредби о механама и кафанама и то оне класе за коју су месна права платили.

Ако у остављеном року не поступе по овом наређењу, дато им одобрење механског или кафанског права престаје важити као и обављање радње у њима, и од дана престанка важења подпадају под одредбе о механама и кафанама у случају накнадног тражења месног права.

3. За задобијање уверења о месном механског и кафанском праву поступак је овај:

Сопственици зграда у којима се обављају механско кафанске радње из тач. 1. поднеће молбе Министру Уну“ трашњих Дела преко надлежних полиц, власти. У мољ бама ће назначити које је класе механа или кафана. Уз молбе ће приложити доказ о својини плаца или зграде на њему и тачне границе плаца на коме задобијају месно механско или кафанско право.

По свако поднесеним молбама Министарство ће издавати уверења и при предаји истих наплатиће се такса по закону која бе се послати на реверс о предаји уверења, које ће се слати Министарству. (Распис од 27-УП 1923, Убр. 14120.)

5. 18. Губитак месног права Изложен је у чл. 14. Правилника. А. Једини узрок престанку месног права по чл. 14. јесте: неупотреба. Само — у разним видовима. Тако, по овом про- · пису, имамо: