Policija

— #76 —

5. 5-а.

Ба сваки рачун у хотелима, маханама, кафанама, пансионима, бифеима и свима локалима где се издаје јело и точи пиће, плаћа се 020 дин. Т.Бр. 34, трећа напомена Закона о таксама и тач. 6. чл. 56. таксеног правичника.

5. 6.

Прописи прве половине 8. 9. механске уредбе, и 5. 20. кафан. ур., који говори о дужности полициске власти да прописује механџијама цене јелу и пићу — обустављена су: чл. 8. а. 1. Закон о сузбијању скупоће животних намирница и несавесне спекулације. То важи и за последњу алинеју 85. 2. кафан. уредбе. Међутим, онај део 5. 9. и 8. 2. остаје у важности у колико говори: „да таксу имати мора“, коју сада одређује сопственик на начин прве алинеје чл. 8. Зак. о сузб. скупоће, Чл. 6. Зак. о сузбијању скупоће такође прописује, да мора истаћи цене појединим предметима тако да их свако може јасно видети. 5

НЕ.

Механџије су дужне држати механу снабдевену са свима потребностима, нарочито имати леба, пића, јела, зоби, сена и т. Д. Противно казни се по 8. 372. тач. 4. Каз. Зак.

5. 8.

За радње кафанске, гостионичарске, хотелске, ке вреди ограничење из 8. 12. Зак. о заштити раденика (да је недељом · забрањен рад помоћном особљу). У овим радњама, према 5. 14. истог закона, помоћно особље може радити по цео даниу недељне дане,

Тиме је отпало:

а. ограничење из тач. 1. и 3, 5. 364. Каз. Зак. о недељним данима, у колико се односи на механе, кафане, гостионе,

6. ограничење из тач. 1. 5. 364. Каз. Зак. у колико се односи на остале празнике, јер је по последњој алинеји чл. 12. Зак, о заштити раденика, за остале празничне дане остављено слободном споразуму послодавца и радника да утврде, када ће се радити, а када не, и колико ће у те дане трајати прекид сваког рада.

8. 14 Зак. о заштити раденика изменио је и први одељак чл, 58. Зак. о радњама.