Policija

— 171 —

У. Кривице. 8. 1.

У погледу кривица предвиђених правилником постоје; а. Кривице због немања месног права, 6. Кривице због немања личног права.

8: 2

ТБр. 61. Зак. о таксама и чл. 1. правилника Бр. 30817. траже: да свака зграда, у којој се жели обављати механска или кафанска радња, мора имати месно право.

Санкције тих прописа налазе се: у чл. 27. и 28. правил. Бр. 30817. и другој напомени ТБр. 61. Зак. о таксама. Ваља напоменути, да је чл. 27. тач. 1. законски далеко смишљеније стилизован но напомена.

1: Санкција је у казни коју представља: редовна такса плус 1000 до 3000 динара.

Плаћањем ове осуде кажњени не стиче месно право. Ово је само казна. По плаћеној осуди, мора се редовним путем тражити месно право и платити редовна прописна такса, тач. 2. чл. 27.

2. Карактеристика је ове казне: да погађа само сопственика зграде. -

3. У погледу сопственика зграде разликује се:

а. Ако је са његовим одобрењем закупац отпочео точење пића у згради без месног права:

6. Или је без његовог одобрења. У првом случају сам сопственик сноси сву казну.

У другом, закон даје сопственику право тражења накнаде штете од закупца судским путем — чл, 28, прав.

4. За обезбеду наплате казне по пресуди, чл. 29, правил, завео је прећутну законску залогу на имању сопственика, и то првенствено на механску зграду. Закон о таксама У Т.Бр. 61 није ово прописао, Напомена 3 у њему гласи: на давање и одузимање месног права а све ближе одредбе прописаће се правалаником.

5. Овај пропис ТБр. 61. Зак. о таксама у вези чл. 27. пр. уништио је:

а. 9. 11. мех. и онај део 8. 7. каф. уредбе који говори о бСезправном упражњавању кафан. радње у згради без месног права;

„Полиција“ 2