Policija

— 188 —

Докле год се режим двовласнички коначно не ликвидира, увек је ва дефанзивну државну политику подесније, да се исти са суседним државама регулише споразумима и уговорима. При томе поступку компензације, које се дају, морају бити по принципу до ш! дез, Строг реципроцитет и то само уколико фактичка потреба тражи, не дајући више но што се жели и но што се може и сме, треба да преговарачи имају за циљ, Настојање да се што мање мењају наши закони и прописи и да наши грађани не потпадну под строже одредбе закона и прописа суседне државе, поглавито у погледу т,ЗВ. законских "ограничења права сопствености (на пр. минимум и максимум код аграрне реформе, експлоатација шума) одн. да се за њих Чине изнимци, такав је један важан моменат, о коме се при склапању споразума и уговора мора водити рачун.

Истина, при преговорима тешко је спровести све ово, јер (се свака страна труди да што више повластица добије, а што „мање обвеза да преузме; санкције за извршење обавеза се избегавају; преговори воде брзо и слабо организовано; много се мора да води рачуна о жељама политичких кругова и 32'интересованих двовласника; али, свакако је боље имати и лош Споразум, него ли бити без њега. Бар ва формалности у погледу полицијског и царинског поступања,

Док се, наиме, у погледу материјалних одредаба мора ноступати што строже и мање обазирати на интересе појединаца, а више о заштити државе и њене границе, дотле се у погледу формалних одредаба, треба да обрати пажња на интересе појединаца, па да се поступак удеси тако, да исти буде брз, јефтин и прост, са што мањим могућностима за злоупотребе, како од стране самих двовласника, тако и од извршних органа (Ово се може само путем споразума постићи.

Наш царински поступак са двовласницима има веома бирократизиране, строге и многобројне одредбе, тако да ће "се исти у пракси по свој прилици показати као лош. Гра"нични стражар, који за време највећих пољских радњи треба да је више у кретању, но у караули, по овоме поступку, ако "би га хтео тачно да врши, морао би у својој караулици отворити читав статистички биро.

Тај поступак се може и треба да упрости. Могло бе. се: „а се извесни послови врше по званичној дужности, а не по