Policija

— 189 —

молби; да се место појединачног показивања двовласнцчког права створи општи катастар за царински један рејон иле општину; да се место визирања и уручивања двовласничких пролазница створи директан саобраћај између обостраних пограничних власти на одређеноме сектору ит,дит,Д.

Нарочито ваља истаћи још и потребу, да се овакови споразуми склапају уз саслушање заинтересованих, са (статистичким подацима и по могућству на самоме терену.

Од ослобођења до данас наша држава склопила је ове: споразуме који се односе на двовласна имања:

„Конвенција односно царинског режима и пограничног промета између Задра и суседних територија“ склопљена у смислу Рапалског Уговора 23.-Х.-1922, г. у Риму (Службене | Новине бр. 42 од 1923 г.).

На основу 3. члана закона о буџетским дванаестинама за месец јули 1922 (Служб. Новине бр. 142. А. из 1922.) ступио. је 5. УШ. 1922. на снагу у 167. броју Службених Новина публиковани „Допунски Споразум о регулисању пограничног промета“ закључен 23. [. 1922 између наше државе и Републике Аустрије. Овај споразум је привремен и саставни је део Привр. Трговинског Уговора са Аустријом. Одредбе овог споразума у погледу двовласништва разрађене су у протоколу од 4—15, октобра 1922. наше и аустријске делегације, Члан МШ. тога споразума био је предмет расправе на конференцијама у Марибору од 20. Х— 22. Х!. 1923, г. којом приликом су начињени споразуми: о попаши; о друмовима, путевима, мостовима и др.; о електричним инсталацијама; о регулацији Муре; о риболову; о искоришћавању водене снаге — све у пограничној зони. Нису постигнути споразуми: о туристичком саобраћају; школама и црквама; пошти, телефону и телеграфу; лову и народном здрављу. Ови протоколи и споразуми од наше стране нису објављени у Службенм Новинама.

Исто тако није још објављен ни такозвани Нишки Споразум са Бугарском, склопљени јануара 1923 г., који има нарочите чланове о двовласницима.

Са Краљевином Румунијом склопљена је 23. П. 1924, г, засебна конвенција о двовласницима. Та конвенција још није. објављена.