Policija

— 213 —_

Пошав у Перну, редар је на путу срео наредника Балатинца и каплара Митра Миловића са двојицом жандарма, који су као патрола ишли баш у Ратковце да би се ту наредник Балатинац, као нови командир станице Перна, упознао са приликама и сумњивим људима и кућама у том делу свог ста_ничног реона. -

Дошавши у општину и обавестивши се ту о садржини писма, о Божичиној изјави поводом писма, затим о гласовима који круже по народу о паљевини плевне, и нијпосле при"мивши податке о сумњиви кућама у селу, наредник Балатинац сачекао је вече, па када је пао добар мрак, кренуо се са својим _ жандармима: капларима Митром Миловићем и Ђуром Пјевцем и припремним жандармом Иваном Длеском, дошао до куће Мила Рупчића, просјака у устом селу, код кога је чешће долазио Миле Барић и други ненознати људи, опколио кућу, а потом пришао прозору и позвао Рупзића да изађе, што је овај и учинио. Претресавши кућу са капларом Миловићем, у њој су нашли још само жену Рупчићеву и никог више.

По том је наредник Мила Рупчића и његову жену позвао у општину а он са жандармима опколко и претресао кућу Смољчића, у којој сем Вида и жене му Кате, две кћери и сина није нашао никог више. Одмах је и њих све отерао у општину, где их је отпочео детаљно саслушавати свси о Милу Барићу и о свима осталим људима хоји су к њима долазили.

На основу свега што је тим саслушавањима сазнао, наредник Балатинац закључио је, да је лиферани Миле Барић нека посве сумњива особа.

Ово извиђање трајало је до 2. сата после поноћи, када је Балатинац са капларом Миловићем узео Божичину мајку Кату Смољчић и с њом се одмах упутили у Винковце, да ту потраже и нађу њеног будућег зета Мила Барића. Каплара пак Пјевца и редова Длеска оставе у Ратковцима да код општинске зграде чувају остале чланове фамилија Смољчић у Рупчић.

У Винковце су стигли после 5. часова (23. ХИ. 1933). Прво су отишли у редарствено повереништво, у чијим је рукама сва полицијска власт у граду и од њега добили двојицу редара: јагоша Перовића и Луку Марцикића, те да они као месна власт буду присутни и од помоћи при претресу стана Мила На