Policija

— 214 —

Потом им је свима Ката Смољчић показала кућу у којој станује Миле Барић.

Када су доши овој кући било је 6. часова изјутра.

Једну жену, која је била на вратима питао је Балатинац, где су људи, на што је жена одговорила да су сви у баракама команде места где излају месо.

Ну, необзирући се ни мало на тај и такав одговор, Балатинац уђе у кућу, Јелног редара остави на вратима са заповешћу да никога не пушта да изађе из куће, а са капларом Миловићем и другим редарем пође да обиђе сва одељења и претресе их. Жена из куће ишла је испред њих. То је била жена Марка Дрезгића, ортака Барићевога у лиферовању меса. Ушавши у прву собу, опазили су потпуне обучена човека где лежи на патосу. Маркова жена је одмах рекла да је то главни лиферант. Балатинац му је пришао са пушком у руци и пробудио га узвиком: „устај“ Барић се одмах пробудио, и остао седећи, гледајући у Бзлатинца, Миловића и редара. Балатинац га је одмах позвао да брзо каже како се зове. Барић је ћутао, изненађен и забезекнут. „Казуј одмах како се зовеш“, викнуо је поново Балатинац, не скидајући очи с њега.

После извесног премишљања, Барић је одговорио:

Ја сам Никола Дрезгић, војни лиферант. Шта хоћете ви од мене

Покажи легитимације, викне Балатинац, гли у том моменту опази Барићу иза леђа у појасу револвер, Брзо се сагне, извуче га, одузме и преда иза себе каплару Миловићу. Револвер је био система „Стегер“ калибра 9. мм. напуњен са 8. метака.

Барић је показао уредне легитимације, којима је доказао да ен није Миле Барић већ Никола Дрезгић.

Када се Никола Дрезгић, што си се онда у Ретковцима представљао као Миле Барић, питао га је Балатинац

То сам учинио због девојке Божице, коју сам мислио узети, али када сам видео да су она и њена фамилија прости за мене, ја сам од те намере у души одмах одустао, па сам Ем се одмах зато и представио под другим именом...

При претресу код њега је Балитинац нашао: једну официрску сабљу, 50 метака револверске муниције и 5. метака за манлихерову пушку, четири пет сточних пасоша који нису били пренети на њега, По том су у саби нађене и једне- фине