Policija

— 216 —

У команди места потврђено је, да је Никола Дрезгић заиста лиферант меса за батаљони да тај посао обавља са напред означеним својим ортацима. Ту се десио и један индустријалац из Србије, који беше дошао, ради куповине неке машинерије од команде места, које су се онде налазиле као ратни плен Овај индустријалац, који је давао изглед веома отмена господина, зграњавао се када је видео шта се ради са Николом Дрезгићем, кога је он ту упознао као веома честита човека, са којим је био стално у друштву, који се од њега није никако одвајао за све време. Шта више, и минуле ноћи (2223 децембра) непосредно пред своје хватање, Никола Дрезгић седео је у кафани заједно са овим индустријалном до три сата по поноћи, пијући и ћаскајући. Са овог села из кафане Дрезгић је био и отишао кући, |где је већ око 6. часова изјутра био ухваћен на спавању. Индустријалац Ж.... нудио је нареднику Балатинцу своје јемство за Николу Дрезгића, па му је нудио као јамчевину и суму од 40.000 динара, само да га пусти у слободу. А када му ни то није помогло он је нареднику Балатинцу био почео претити чак и ауторитетом Министарства Унутрашњих Послова, говорећи му: да треба он само да стигне до Министарства, да ће Балатинцу одмах стићи телеграфско ваређење да Дрезгића пусти у слободу.

Овај идустријалац говорио је и радио све ово бопа Наез, и не слутећи какав му се зликовац у особи Николе Дрезгића подвлачи под кожу, који га је пратио на сваком његовом кораку како у Венковцима тако и на његовом путу до Славонског Брода, не би ли само улучио згодну прилику, да нападне и опљачка га, пошто је код њега био приметио огромне суме новаца, ношене у ручној торби, ради обављања куповине потребних му машинерија.

Ну ипак и при свем овом оваком силном утицају наредник Балатинац и каплар Миловић, који су овде дејствовали кав органи станице која је ушла у траг једном посве сумњивом човеку, ако не и читавој дружини, и тим трагом ишли неуморно, нису се дали поколебати. Упркос свеколиког наваљивања какве од стране индустријалца тако и од стране појединих официра из команде места, они су остали при својој решености да ствар терају до краја па ма шта их на том путу постигло, излажући се при том и тој опасности да евентуално одговарају за незаконо лишење слободе. ·