Policija

= 21 —

Марка Дрезгића и Мату Крмпотића, код којих нису нашли ничега сумњивога и противу којих нису имали никаквих других основа до што су ортаци Николе Древгића, пустили су, али су у својим рукама и даље задржали Николу Дрезгића, који се издавао под разним именима и код кога су нађени неуредни сточни пасоши и сумњивог порекла, шими-ципеле, као и његовог момка, младића Мартина Крмпотића, за кога су знали да је на дан пожара у Ретковцима био заједно са Николом Дрезгићем код његове веренице, и који је готово на сваком путу пратио Николу Дрезгића и служио му за гоњење стоке,

Одмах истога дана (23-ХИ) пре подне Балатинац и Миловић, гонећи испред себе Николу Дрезгића и Мартина Крмпотића, крену из Винковаца пут Иванкова. Чим су у ово место стигли, отишли су кући опљачканог Давида Ауслендера, суо“ чили с њим ова два сумњива лица, показали му и нађене шими ципеле, али Ауслендер нити је у приведеним особама познао своје разбојнике нити у показаним ципелама нестале своје ципеле.

Из Иванкова Балатинац и Миловић истога дана 23. ХИ .вече дођу у Ратковце заједно са Николом Дрезгићем и Ма тином Крмпотићем и отидну управо у општину, где су жандарми Пјевац и Длекс чували чланове фамилија Они еЧНН и Рупчић.

А да би ствар колико толико расветлили, Балатинац и Миловић реше се на једно лукавство; донесу решење да за ту ноћ оставе Николу Дрезгића, Мартина Крмпотића и просјака Мила Рупчића, за кога су веровали да је посвећен у тајне ове двојице сумњивих људи, да заједно спавају у општини у истој соби, али да пре њих у ову мрачну собу уђе каплар Маловић, завуче се под јединим кревет у тој соби и одатле са пушком у руци кришом слуша, да ли ће и шта ова тројица разговарати.

Тако је и учињено. — '

Када су Никола Дрезгић, Мартин Крмпотић и Миле Рупчић сели на кревет у овој мрачној соби и осетили се сами, тада се Дрезгић и Крнпотић шапатом питали Рупчића: ко их одаде, на што је овај одговорио: сигурно жене. Потом с шапатом говорили, да се држе чврсто и ништа да не признају. У том моменту прикљештен под креветом, каплар Миловић је случајно мало мрднуо. Дрезгић то осети кресне шибицу и