Policija

— 219 —

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

]. Суд општине варошице Барајега упутио нам је службени акт ове садржине:

„Пи у Ш части казн. зак. ни у закону о шумама није специјално предвиђена казна за онога, ко у туђој њиви или ливади одсече дрво које служи за хлад. Потпада ли ово дело под тач, 3. 5. 375 казн. зак, или је предвиђено неком другом одредбом овог вакона, пошто се исто не може подвести под одредбе закона о шумама, јер се исте одредбе односе специјално на шумске кривице, док овде није тај случај.

Да ли су још у важности тач 3,, 4. и 12, казн зак >“ |

Одговор:

Све кривице учињене у шумама (планине, горе, забрани) државним, општинским, манастирским, црквеним и приватним, т. |. на оним просторима о којима говори чл. 1. закона о шумама, кажњавају се по овом закову, а не по казненом, Према овоме, и кривице о којима је реч у тач. 3. 5 375. казн. как. не кажњавају се по овој законској одредби, већ по чл. 126. у вези са чл, 90, зак. о шумама.

Пошто се њиве и ливаде, засађече појединачним дрвећем, махом у циљу хлада, не могу сматргти за шуме и забрани, то се ни повреда или уништај ових дрва не кажњавају по закону о шумама, већ по чл 8. закона о унапређењу воћарства, у коме се, поред осталог, вели: „Никоме није дозвољено, да самовласно бере плодове и да повређује или уништава већке и друго корисно дрвеће и шибље, које је засађено у расаднишима, привашним имањима...“ ит.Д.

По овом истом законском пропису, као познијим по постанку, кажњавају се и кривице предвиђене у „59-ма: 339 тач 4. кази. зак. у колико се односи на сечу и кварење засађених дрва поред путова; 375. т. 4. и 395. т 6. казн. законика,

Ако би дрва била посечена у циљу противправног при свајања, стојало би дело крађе, које би се према вредности украденог дрвећа имало казнити по 5 391 или по 8 221 кавн. законика.

За уништавање воћњака, винограда и Т. д. предвиђена је казна у 5 291 казн. зак,