Policija

— 250 —

функционише, — и постаје једно административно надлештво позвато да обавља неке административне послове, а осим тога —- што нас овде специјално интересује, — он добија ин карактер административног суда, надлежног за решавање административних спорова. Од тог је доба Државни Савет у главном задржао карактер административног суда, јер је одредба устава од 1869, у том смислу била ушла и у уставе од 1888, 1901. и !803, само што је тим уставима његова административносудска надлежност била проширева. Питање административних судова за читаву Краљевину Срба, Хрвата и Словенана решио је принципиелно Видовдански Устав у члановима 102, и 103. По тим се уставним одредбама установљавају управни судови као административни судови црвог степена, а Државни Савет као врловни административни суд. Организацију и надлежност ТИХ судова као и поступак пред њима одредили су закон о Државном Савету и управним судовима од 17, маја 1922. ин уредба о пословном реду у Државном Савету и управним судовима од 5. септ, 1922 Управни су судови здминистративни судови првог степена, а Државни Савет другог и задњег стевена. Једино о административним споровима, који настају као последица указа и министарских решења, Државни Савет решава у првом и задњем степену.)

5 3. Услови ва добро административно судство,

Да би административни судови могли субјективним правима појединаца пружити ефикасну заштиту од незаконитих административних аката, потребно је пре свега обезбедити њихову независност од активне административне власти. Немају ли они ову независност, корист њиховог постојања долази у питање. Истина је, да у Француској сталност и непокретност административних судија није законом загарантована, па према томе ни њихова независност од активне административне Власти, али то не смета ни у колико француским административним судовима да врше свој позив онако исто, као што

18) Члан 112, Устава: „За спорове управне природе установљавају се управни судови“. Члан 103. Устава: „Државни Савет је „врховни управви суд“... 1) као највиши Управни суд он решава о споровима управне природе. Спорови гасновани жалбамп против указа и министарских решења решавају се код Државног Савета у првом и последњем степену“. Исто у члановима Т., 15. и 17, закона 0 Дожавном Савету иуправним судовима.