Policija

Овакав би случај бко специјално онда, када би, с обзиром на нарочиту врсту злечиног дела, био потребан комбинован рад полиција двеју или више држава, као, н, пр, У случају, жада би један злочинац извршио злочина дела у разним државама, или када би саучесници у једном кривичном делу била припадници више држава и сваки у својој домовини био ухапшен,

Овде би такође могао споменути и то, да било добро да се оснује једна гранична полицијска служба, која би се могла снабдети и са потребним ваздушним апаратима.

Као што се из овога види, када би се сви горе споменути захтеви испучили, овде би се радило о питањима врло велике важности и она не би могла бити испуњена самим споразумом појединих полицијских власти, већ само споразумом између појединих држава. Разуме се да би било врло могуће да поједине државе закључе између себе такве уговоре, као што, н. пр, сада закључују уговоре о екстрадицији, али ипак постоји опасност да би ти уговори „могли бити врло различити и да би из те различности могло да буде и штете по саму ствар

ја мислим да би се томе могло доскочити на тај начин, да све или више држава закључе један заједнички уговор. Ка би се могло учинити тим пре, што се ово обезбеђење међународног саобраћаја има да схвати као основ за регулисање међународне криминалне полиције у борби против општег и међународног злочинства. Да ће се у томе успети убеђује нас успешно деловање централа за сузбијање трговине са девојкама и са порнографским снимцима.

Да би створили предуслове за остварење овог великог и тешког задатка потребно је да прикупимо материјал, који, на први поглед, изгледа да је растурен; да га стручно средимо и да га свестрано искористимо. Тада ћемо тек створити могућ- | ност да дођемо до што бољег успеха.

"Тада ћемо створити могућност и за даље стварање.

Изгледа ми да је згодно, да на овом месту објаснимо шта ми сматрамо под „међународним злочинством“, или да што боље истакнемо какав нам је материјал потребан. По мом схватању, ја мислим да ни овде не би требало да ударимо у сувише уске границе, јер би били изложени опасности да изгубимо врло важан материјал.