Policija

= Ре =

вата лица, којима су потребна званична документа о ма каквом приватном или административном акту, морају лично ићи из одељка у одељак, пошто се тражени докуменат у највише случајева издаје тек по показивању документа који му је претходио, и за чије је издавање требало најмање 24 часа. Услед овога, публика мора долазити у биро три, четири или пет дана један за другим, према броју докумената која се траже. На примедбу да је ова пракса несумњиво Веома згодна за персонал али веома незгодна за публику, интерпелисани чиновник извинио се духовито овим речима: „То је савршена администрација“.

Жели ли се индустријализацијом постићи овај крајњи формализам Ако је тако, онда је излишно свако мењање администрације. Извесни теоричари додали су речи индустријализација реч комерцијализација, али ни последња реч није ништа срећнија од прве.

Оно што карактерише трговину, то је поглавито дух добити: све операције, које закон квалификује трговачким, имају за мобил остварење добити. Али је овај дух добити управе искључен из администрације сзмом природом њеног посла, Ова фактичка . немогућност није, међутим, била довољна законодавцу; он је од чиновника одстранио трговачке операције чак и у изванредним случајима, и поред незгода које због тога могу произићи; најмања продаја, чак и старог материјала или одабраног семена, мора бити обављена од администрације државних домена. једини изузетак од овога учињен је за продају службених публикација, али добивени новац и у овом случају мора бити директно положен државним благајницама, и ни у ком случају не може бити употребљен за потребу над“ лештва, које га је прикупило. Строгост ових принципа дуго је времена сметала администрацији, и тек са великом мукомљ успела је она да јој се допусте извесна одступања од позитавног законодавства, поглавито у погледу примењивања погодног режима рачуноводства на пољопривредне експлоатације зависне од извесних завода за наставу или за државна доброчинства. Комерцијализовати јавну администранију, значи тражити решење квадратуре круга.