Policija

— 273 —

Данас постоје многи есперантски клубови, савези, лиге, новине и књиге. Тако су удружени поштари, железничари, лекари, филателисте и полициски чиновници у засебне стручне лиге и свака од њих има бар по један стручни есперантски лист. Председник наше полициске међународне лиге је по добром реномеу чувени и сваког поштовања достојни Ог. Шобер, председник бечке полициске дирекције. Један од главних уредника новина „Га росајо“ је наш начелник мин. ун. д. господин Васа Лазаревић.

Коначно држим потребним још споменути, да је чувена гинеколог, психопатолог и филозоф Пг Аугуст Форел (писац чувеног дела „Полно питање“, које је преведена на српски и _.аутор ванредне брошурице „Живот и смрт“, са дубоким филовофско-емпиријским опсервацијама) такођер један од највећих поборника Есперанта.

После свега овога излишно је доказивати важност и просперитет Есперанта. Толики форуми и толики одличници, научници и прваци данашњег друштва не би се могли загрејати за хумбуг. Баш њихово присуство у редовима есперантиста доказ нам је, да ћемо за коју годину, један или два деценија, са Есперантом моћи пролазити кроз цео свет. И ако хоћемо да будемо савремени, да корачамо упоредо са духом напредног времена, који ће нас иначе прегазити, треба и ми, а нарочито ми полицијски чиновници, да се заинтересујемо за Есперанто, Сваки човек треба да употпуњује своју наобразбу и сваки слободан час корисно да употреби, Неби ли била срамота за све нас, да на евентуални позив које државе за изаслање делегата на полицијски есперантски конгрес морамо такав позив одбити, јер међу нама, на жалост, нема есперантиста 2

На прошлогодишњем полициском конгресу у Бечу било је говора о увођењу Есперанта у међународну употребу полиције. Готово једногласно је такав предлог и усвојен, само се нашло неколико њих, ваљда потомака старих аустријских ритера из доба Марије Терезије, који су предлагали да се уведе опет латински језик као службени. Колико су испали смешни није тек потребно наглашавати.

У служби Есперанта стоји данас и радиотелеграфија. Есперантска лига у Женеви разашиље свим организацијама

„Полиција“ 8