Policija

= 212 -—

У Француској је Есперанто уведен као предмет студије у трговачким академијама. У Паризу постоји лингвистичка лига, којој је Есперанто службени језик. У Леону је Есперанто примљен на конгресу за међународни трговачки језик. Француска академија знаности га је такођер у принципу признала као међународни језик.

У Румунији одржавају се редовити есперантски курсеви, а питомци полициске официрске школе дужни су облигатно учити Есперанто. |

У Енглеској највеће трговачке куће акцептирале су га и служе се њиме као међународним језиком. У школама није још облигатно уведен, али се ради на његовом облигатном увођењу у школе.

У Женеви Лига Народа га је усвојила као помоћни међународни језик и препоручила државама, чији се представници налазе у Лиги Народа, да пораде на облигатном учењу Есперанта у свим средњим заводима Европе.

У Аустрији покрет је заузео толико маха, да је концем прошле године била приређена у Бечу есперантска изложба. Ја сам је посетио и био сам неугодно дирнут, кад сам пролазећи кроз одељење балканских земаља видио свега неколико књижвца и новина из наше краљевине, док је Бугарска презентирала читаву књижницу, а исто тако и Румунија и Грчка.

У Чехословачкој има Есперанто много присталица, међу њима мнсге интелектуалне прваке, као на пр. г. Стејскала, универзитетског професора. Генерални конзул Чехословачке у Мадриду г. Кинл не само да је присталица Есперанта, него је и сам издао врло добар есперантски учбеник.

У Јапану, Кини, Русији, Немачкој, Америци налазимо данас један кристализован суд о потреби и пракгичности Есперанта, и он се постепено све више шири, Многе тргесвачке коморе у побројаним земљама увеле су га као помоћни језик у међународном трговачком саобраћају.

До сада је одржано 15 есперантских конгреса, од којих први у Болоњи 1905. г., а последња два у Хелсингфорсу, односно Нирнбергу. Ове године биће 16-ти конгрес у Бечу. За нас есперантисте у Краљевини С. Х. С. одржаће се прије тога вероватно месеца јуна, интерни конгрес у Сплиту.