Policija

— 280 —

тића са намером да покушају лукавством од Маркове жене сазнати, а по могућству и пронаћи што од накита опљачканог при разбојништвима у Гуњи и Иванкову.

Радећи вешто и опрезно успели су навести жену, те је она са тавана а из цигала на оџаку извукла и дала две скупоцене гривне и један женски златан сат, које јо; је био дао да чува њен тобожњи декер Никола Дрезгић.

Пронашавши ове ствари, наредници Дроњак и Балатинац и каплар Миловић узели су са собом разбојника Дрезгића и с њим преко Иванкова, Ретковаца и Перне стигли 31-Х1- 1921. год пред подне у Жупању, где су се већ налазили разбојници Павле Прпић и Мато Крмпотић.

Извиђајем на лицу места и суочавањем доведних разбојвика са онде опљачканим трговцем Бруншмитом није се могло ништа сазнати нити утврдити. :

Иза тога 21-Х1-1923, год у подне, узет је у Жупањи на испит Никола Дрезгић о разбојништву у Гуњи, које није хтео никако признати, н ако су све околности говориле, да је то разбојништво извршила његова дружина.

Наредник Дроњак му је показао две златне гривне и златан женски сат, које су лукавством измамљене од жене Марка Дрезгића.

Појава ових ствари јако је збунила Николу Дрезгића (Чаругу),

Упитан, чије су ово ствари, Дрезгић је прво одговорио да не зна, а на поновљено питање рекао је: „дао их је Миле Марас“.

Међутим када му је предочено, да је цела ствар тобож обелодањена, што најбоље показује проналазак овог накита, и када му је саспштено да му је даље врдање потпуно излишно, он је тада, око 15 часова, признао да је са својом дружином извршио и разбојништво у Гуњи над трговцима Пфафом и Судићем, и да су показане две гривне опљачкане госпођи Пфаф из Гуње, а показани сат госпођи Ауслендеровој из Иванкова. |

Затим је испричао цео начин извршења овог разбојништва који се поклапао са свима дотле ислеђеним и већ утврђеним околностима. -

Дело су потом признали и остала двојица присутних разбојника (Павле Н. Прпић и Мато Крмпотић),