Policija

— 286 —

ДВЕ МАЛЕ, АЛИ ОПАСНЕ НАПРАВЕ.

Нови проналасци у свима гранама науке јављају се из дана у дан, и многи од њих указују велику корист ономе чему су намењени.

Многи од ових, заиста великих проналазака, чувају се жао тајна, у колико је то данас могуће, и ти су проналасци намењени ратним циљевима. Тако на пр. само за ових пет последњих година пронађено је на шесдесет врста загушљивих гасова, и, разуме се, толико исто и њихових против средстава.

Но нас овом приликом интересујуј две ствари, чија је употреба везана са радом полицајца. Добри резултати њихови. били би од неоцењене користи.

Прва је ствар један необично мали револвер, који се може неопажено да носи и сакрије у руци. Он је скоро сасвим пљоснат, његова дужина и ширина износе само по неколико сантиметара. Овај револвер је пронашао један полицајац из Северне Америке, и како веле, он је већ уведен у употребу.

Практичност оваквога минијатурног револвера неоспорима је, јер он, овако мали, лако и неприметно може да се носи у руци, и у случају хитне потребе, при гушању и изненадном нападу, може одмах да се употреби, те се на тај начин избегава непријатност, која се често дешава, да се нема времена за вађење оружја, штоје у много прилика било катастрофално.

Јужно амерички часопис „СуС.“, донео је тачан опис механизма ове мале направе, са опширним објашњењем.

још занимљивија и много опаснија је друга једна направа, чији је обим још мањи од овога револвера. То је у ствари једна мала кутијица, из које, притиском на дугмету, излазе парећи зраци, који наносе страшне опекотине.

Скора будућност доказаће, у колико су тачне хвале ових троналазака. Жарко Ружић.