Policija

2609

досудити такса из 7.Бр. 5, пошто месни школски одбори врше један део функција државних власти. Такса из Т.Бр. 5 наплаћује се кад пресуда постане извршна“.

ЛИСТАК

МИТИНО ЈУНАШТВО Пртица из Македоније, написао ЂОРЂЕ А. ПЕТРОВИЋ, секрет начел.

Био је служитељ коњаник код начелника среза кочанског и по пропису држао коња, коме си могао сва ребра избројати, а кад би му на сваки кук сбесио по једну торбу, за опкладу да ни једна неби спала, па да га јуриш цео сат хода.

Тромо и уморно провлачило се ово кљусе кроз стрме и непроходне кланце Пљачкавице и планинског венце Јастребника, носећи на својим мршавим и сабљасто-избаченим леђима пратиоца представника полиц. власти, среског служитеља Миту.

Окићен унакрсним двоструким реденицима пуним метака за брзометни карабин Манлихеровог система, са припасаним кратким бајонетом, калчинама на ногама и као гуја оштром дворезом камома затакнутом у доколеници десне ноге, Мита је давао слику неког крвавог комите „који је кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати“.

Волео је да се размеће и хвали некаквим својим јунаштвом, које је починио за време турске управе у Македонији, наводећи као сведоке и очевидце тих његових јуначких подвига све неке покојнике.

„Кога беф заптија у турцкото, чудо напрајиф сас комита на Устрн Дол. Седом сум ги утепаја. Тогашњи којмакам ми даде десет лири како бакшиш и продума:

5 „Аферим, бре Мито, Ашколсн! на царот на стамбол кје пратим една прикаска о теб и голем нишан кје сакам да ти се дава“ — Ама, наста оној тараф, тараф по Македонија та и Турците избегнат“. -

Ето тако је знао и умео а и волео да прича и да сехвалише, а нарочито међу сељацима, који му с обзиром на његово пандурско достојанство никад нису правили никакве примедбе и ако су знали да ту нема ни трунке истине.