Policija

ПО

година старости били су: силовање, скотолсипиво, богохулење,. врачање и чаролије. убиство, паљевина, крива присега, разбојништивод, пљачка и веровање у више богова.

Та закони нису били само мртва слова на хартији ради застрашивања људи склоних извршењу ових злочива, већ су исти заиста и најстроже примењивани.

Приликом увођења нових закона год. 1750. ублажена је донекле строгост старих „мудрих“ закона, али је ипак остала и у новим законима једна груба неправда, у томе, што ни нови закон није чинио никакве разлике у примени смртне казне између злочинаца одраслих и малолетвих.

Закони од 1816. год. већ су блажи и прописују нарочите методе кажњавања малолетних лица. Од то доба па до 1851. год. било је као неко прелазно доба у том погледу. Страховита оруђа средњевековног бруталног кажњавања као срамотне позорнице, кладе, гвожђе за ударање жига на тело и. кладе за мучење, нагло су се почела уклањати из употребг и остављати у музеју казнених страшила. У то доба почело је. превлађивати мишљење, да сврха правде не сме бити освета. закона за учињено недело, већ да се помоћу казне човечанство. сачува од злочина. У половини прошлог столећа појављује се: више идеја, да против малолетних злочинаца треба поступити. не брутално и зверски, већ паметно и смишљено како ба се та залутала младеж могла поправити и васпитати те да опет буду добри и ваљени чланови људског друштва.

У држави Канектикат било је основано прво поправи“ лиште за малолетне злочинце.

Интересантно је и вредно је видети како су другим. периодом времена телесне казне постепено ишчезавале уступајући место благом и рационалном кажњавању малолетника. Тај пут постепеног ублаживања казне види се из овог примера:

Према закону од 1671. год. богохуљење се је кажњалало смрћу. Закон од 1808, год. ублажио је ту казну у толико, што је богохулитеља кажњавао „батинањем по голом телу“ и то највише са 24 удараца батином, и једночасовним седењем на срамотној позорници. Међутим већ закон од год. 1816 одбацио је тај сурови и човека недостојни начин кажњавања, и за. богохулитеља пропксао новчану казну од једне стотине долара или затвор до једне године дана,