Policija

= 650. —

кациона мрежа толико изгради, да барем у неколико задовољити потребе оних крајева.

Изградњом комуникационе мреже одстранили би се временом сви они фактори који се спомињу као узроци нарушене јавне безбедности у Јужној Србији, јер они су само последице рђавих и недовољних комувикација.

Иван Е. Јовеновић жанр. капетан.

МАЛОЛЕТНИ ЗЛОЧИНЦИ И СУД У СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА СЕВЕРНЕ АМЕРИКЕ.

Судски поступак против малолетних прекршатеља закона. оптужених ради каквог злочина или прекршаја, постао је у најновије време предметом искрене и широкогрудне пажње услед правилнијег схватања и људских надзора и сврхе казнене правде.

Као и у другом свету, тако су и у Америци у прво колонијално доба били практиковани и примењивани брутални Средњевековни методи кажњавања. То је било доба батинања, клада и жигосања. Сврха тадање правде није била поправак злочинца, већ прва освета према нарушитељима јавног мира и реда. Да би се могла јасније створити слика суровости и окрутности тадањих закона према малолетницима, навешћемо овде један законским пропис из год. 1672. који дословце гласи:

„Ако неко дете, старије од шеснаест година, а довољно душевно развијено, опсују или удари свога оца или мајку, биће кажњено смрћу. Ове ће казне бити поштеђена само она деца, за коју би се утврдило, да су услед родитељског немара остала без кршћанског васпитања, или, ако се докаже, да је псовка или бијење родитеља проузроковано њиховом крајњом грубошћу и нечовечним поступком са дотичним дететом, или ако је дете таквим чином хтело да се одбрани од смрти или телесне повреде“.

Остали злочини, за које су тадањи закони прописивали смртну казну, како за одрасле тако и за децу изнад шеснаест