Policija

= 655 —

дина службе. За остале службенике препуштено је уређење краљевом уредбом без сваке законски дане границе, у којој се та уреедба има кретати. То је омогућило, да је уредба натлавце ставила темељно начело квалификације (чл. 6) па у групирању појединих звања исте категорије најгрубље повредила принцип неповредивости стеченог права и тиме показала закон дотично уредбу у тим конкретним нормисањима као "типични пример гегогтано јп рејиз. Примерице, бански саветник дотично жупанијски велики жупан (с хрватског управног терена) били су чиновницима У. чин. разр и једнаки по положају судији највишег суда т.ј. већнику стола седморице. То је стечено право и исправно схваћени правни поредак не допушта повреду овога права. По закону већник стола седморице долази у П, групу 1 категорија, бански сазетници придолазе 50%, у ИП! групу, а 50%, ТУ. групу. Велики жупави долазе 50%, у ТУ. групу, а 50%, у пету групу. Поджупани, окружни начелници дотично фананц. равнатељи били су досада равни председницима судбених столова. По новој уредби долазе сви председници судб. столова у Ш. групу док поджупани и финанц. равнатељи долазе 50%/, у ТУ. групу. а 50%/, у пету. Срески поглавари дотично финанц. саветници и тајници биди су досада равни кот. суцима и судбеним већницима !. р. По новој уредби кот. суци (старешине суда) и судбени већница |, р. ранжирају се у ЈУ. групу дотично У. групи, док срески поглавар може највишедоћиу МГ групу, редовноје у УП, групи, дакле помоћној, што се опет никако не слаже с карактером звања.

Непотпуност а по томе и нелогичност у изведењу појединик стављених принципа разабере се међу осталим и из "тач. К. чл. 139. закона.

Основ је категорисању звања стручна спрема. Нелогично је за пуну пензију тражити исти број година код лица, које има да сврши 16 година школе, 12 година, 8 годин. 6 година и 4 године па се 35 година тражи за лице, које почиње службу с 18 одн. 21 године живота као и за лице, које започиње службу с најмање 25 година живота а уз утрошени велики физички, душевни и материјални капитал За звање,

Ту је ећогтано |п рејиз погледом на хрв. теренски закон, који је лицима с факултетском спремом пет година „службе мање рачунао него осталим лицима.