Policija

= 656 —

Саме законске установе противно свом природном начелу не пружају никаке гарантије за несметани ток звања Тим ће се успешније звање вршита, што је положај осигураније,

Овај је међутим положај с двојаке стразе несигуран. С једне стране тиме, што је број службених положаја овисан од финанц. закона (чл, 51). Тиме је начело ваглавце стављено. Број службених положаја виси о потреби службе па се има самим чиновничким законом или којим специјалним законом нормисати.

Пе јеше Јаја је потреба карактерисања својом материјалности па увек виси у погибли, да ће финанц. разлози некада говорити за повишење а некада за умањење. Тако ће сабласт редукције увек лебдити над главама службеника.

С доуге се стране намећу на чиновнике велики терети напосе службене оцене, а не пружа гарантије за своју стабилност. Најочитији је томе пример у установи чл, 71. Установа ова каже, да непокретност службеника међу осталима не важи за окруж. начелника и за среског поглавара. Нема сва установа правног резона, јер су оба органи држ. управе а не политички представници владе (види зак. о општој управа). Очити је пример нелогичности и нестабилности за службенике, да може по чл. 69. увек бити повучен на раду сродну струку ниже категорије, дакле онај из Г[ у ПБ, из Ц У |, категорију.

Да се дакле до израде новога закона ови одношаји ставе на базу права и логике, потребно је бар најнужније посто“ сећи закон реформасати,

Осјек 2-1Х 1924. Д-р Миленко Радотић, вледин тајник.

веша

ПОЛИЦИЈСКА СТРУЧНА ИЗЛОЖБА У ЦОПОТУ - т ПИК

Између 10. и 13, јула о. г. била је у светском купатилу Цопоту, у Фепосредној близини старе вароши Данцига, припеђена интернационална полицијска стручна изложба, која је већ по свом устројству морала привући најживљу пажњу грађанства, као и необично интересовање свих стручњака.