Policija

— 659 —

Фблике изазову интересовање и разумевање рада криминалне полиције, а тиме се свакако постигло и то, да је публика морала схватати, да је полиција једино за то ту, да послужи добру грађанства.

' Пошто је изложба већ сама по себи била јак магнет за полицијске стручњаке, онда се наметнула идеја, да се та при: лика искористи, када се буду толики стручњаци искупили на једном месту, да се паралелно са изложбом одржи и ковференција полицајаца, полазећи од идеје „да ова конференција у вези са изложбом треба ла да подстрека полицији за само«стални рад, као и да побољша заједнички раз2 свију.“

Може се одмах рећи, да су ове намере које иду томе, да «се изазове сложан рад полицијских инстанца и полицијских чиновника на по се, не само у једној земљи, већ у целом свету потпуно приведене у дело, јер се овим дала могућност оној маси стручњака из најразличнијих земаља, да међусобно дође у додир, да међусобно измени мисли и да делом на 32једничком послу, а делом у друштвеним забавама упозна вредност и значај колегијалности.

На тој конференцији одржана су следећа предавања са дискусијама: „Борба против интернационалних злочинаца“, које је држао шеф берлинског одељења за идентификацију, д-р Шнаикерт, и „Интернационалне пошернице“, које је одржао шеф варшавске криминалне полиције д-р Зоненберг.

Ну, шта ће помоћи организован заједнички рад двеју полиција из разних земаља, ако полиција у сопственој земљи није дорасла своме задаткуг Да би се и ово питање претресло прешло се на дискусију о уређењу полиција у појединим др: жавама, те су и о томе важном питању одржана два преда. вања: о уређењу виртембершке и саксонске полиције, која су одржали управник полиције у Штутгарту, Кламбер и влади саветник Пт. Беме, из Дрезде. Пошто су ова два предавања одржана узастопце, једно за другим, дата је могућност слушаоцима, да одмах јасно уоче, у чему су уређења ових двеју полиција иодударна, а у чему се разликују, те се тако очитледво могло утврдити, да се исти циљ може постићи и разним путевима, обзирући се на особитости евентуалног подручја.

Сем тога одржана су и чисто научна, техничка предавања: » О идентификовању из даљине“, које је одржао управник града

2%