Policija

— 658 —

осећаја „друштвене животиње“, но и пропис мудрости — обазривости. За тим долазе предузећа и уређаји, постали као последица сазнања о опиштности, о друштву и његовој задаћи: да се одржи правно стање и безбедност, — ту, дакле, долази све оно што чини суштину полиције.

По себи се разуме, да све ово у ствари није строго одељено једно од другог, већ на против врло често паралелно једно с другим, преплићући се и ојачавајући једно друго.

Овој се изложби мора одати признање, што је у свима овим правцима потпуно одговорила своме циљу.

Као помоћна средства за самоодбрану изложиле су равне фирме своје производе, почев од разних брава па све до великих објеката за заштиту банака и каса и извесно су све ове направе на изложби јако допринеле томе, да публика упозна корист и вредност њихову. А сваки такав објекат, који буде набављен од приватних лица, само је корак унапред ка циљу, који пред свима нама лебди, ка општој безбедности.

Упоредо са излагањем ових објеката, одржана су и три предавања, намењена обавештењу публике, њеној поуци и њеном упозоравању на евентуалну опасност. Њима су обухваћене биле три врло актуелне теме: „опасна крађа и крађа у опшше и заштита од њих“ (крим. комесар Галсел, из Берлина); „Превара и зашшеша од ње“ (д-р Шнаикерт, Берлин) и „Хипноза, окултизам и злочин“ (тајни мед. саветник д-р Мол, Берлин). Сва ова предавања, допуњена интересантним пројекцијама, потпуно су одговорила своме цељу и зато су и била награђена живим одобравањем од стране публике.

Најзад су изложена од стране полиције и извесних фирама оруђа, апарати и намештаји, потребни за вршење полицијске службе.

Није овде место, да се изнесу у појединостима сви изложени објекти, но ћемо само напоменути, да су се све полицијске власти како у Немачкој, тако и из Пољске, трудиле, да изнесу што већи број интересантвих и поучних објеката како за лаика, тако и за стручњака, показујући историјско развиће криминалне полиције, као и њено данашње стање и уређење.

Не треба нарочито истицати, да су како сама изложба тако и поменута предавања јако допринела томе, да код пу-