Policija

— 663 —

гама или сурлом, заливање ушију или уста или преливање тела оловом или грућом водом, држање мртвог убијеног детета од стране детоубице три дана у загрљају и др. казне које су казнени системи у ту сврху измишљали док су стигли до система само казне лишења слободе и новчане казне, као можда довољних казни за борбу против свих кривичних дела.

Али уопште код свих кривичних дела учињених први пут или у поврату, за практичара је најтеже питање које има претходно да се реши, у томе: да ли је окривљени одиста учинилац тога дела т.ј, да ли је он кривац. То је истина питање, поступка и доказа, али оно кад је решено, тек даје могућности з1 оцену: каква је и колика кривична одговорност. При томе наше досадашње практичио искуство показује, да су судије свих културних држава врло мало или скоро ни мало сколни, да казну одмеравају само и једино према испољеној опасности, већ је очигледно да се казна одмерава поглавито према тежини дела, а опасност већа или мања узима сеу обзир нарочито код кривичних дела учињених у поврату. То је важан факат о коме законодавац мора да води рачун, ако хоће да примена закона буде корисно изведена. Не могуће је замислити да би се нашло судија, који би судили само с обзиром на испољену опасност, без обзира на тежину дела. Ми имамо у том код нас два практична примера: у закону о пороти о примени 8. 85 кр. 3. за служење непријатељу за време окупације (1915—1918) и у закону о заштити државе од 1921. Г. где је предвиђена смртна казна због велике опасности кривчеве, па су изрицане најблаже казне где кривична радња није представљала стварну опасност.

И. Као и код других народа тако и код нас још пре великих ратова крајем прошлог и почетком овог века било се увидело, да казнени законици не одговарају стварним реформним радовима. Тако смо имали на једној страни мање или више застарело казнено законодавство —- материјално а нарочито формално -— и на другој страни претеране захтеве модерног новачења, кеја су хтела да све што постоји просто оборе и т. р. униште позитивно казнено законодавсто. Ипак то није тако лака ни проста ствар. Казнено законодавство, И ако национално по форми било је по садржини својој интернационално, и толико ухватило корена у свести свих народа,