Policija

— 672 —

тралних полицијских уреда. Појелине полицијске власти у покрајини обраћале су се додуше већ тада на загребачко редарствено повјереништво у случајевима потребе, јер је оно имало једино бар некако изграђену техничку полицију, а и боље евиденције, но оне нису биле везане примати од њега ма какове податке за евиденције. Такво је било стање све до иза светскога рата. Нагли пораст криминалитета по довршеном рату и велики размах политичких страсти по преврату, те брзо ширење политичких и социјалних покрета о којима је редарство у интересу одржања реди и мира дужно да води "рачуна, изазвали су потребу, да се и пре јединственога организовања службе сигурности у целој нашој држави створе полицијске власти са просторно проширеном компентенцијом, јер се показало да локалне полицијске власти, радећи свака за себе, нису подобне побијати модерне злочиначке организације, а ни успешно вршити т. зв. вишег државног редарства.

Тако је дошло до претвора ред. повереништва у Загребу у кр. ред. равнатељство у Загребу са проширеном компетенцијом на цијело подручје Хрватске, Славоније и Међумурја.

Кр. редарствено равнатељство у Загребу предузело је непосредно вршење службе сигурности на територији града. Загреба од кр. редарственог повереништва, а осим тога проширен му је делокруг у питањима редарства за заштиту државе, као и у питањима тешкога криминала на целој територији Хрватске, Славоније и Међумурја. Овај шири свој делокруг врши редар. равнатељство у правилу посредно преко месних полициских власти, но у свим важним и хитним случајевима уређује само непосредно по својим органима. Месне су полицијске власти дужне редовно извештавати кр. ред. равнатељство о свим важнијим догађајима у свом подручју те примати његове упуте у горе наведеним предметима. Тиме је учињен први корак, да се устроји један централни полицијски уред у Хрватскеј и Славонији. На жалост није истодобно статуирана дужност судова у Хрв. и Славонији да редовно извештавају полицијску дирекцију о свим осудама што их изричу, па тако немамо још ни данас ни за територију Хрватске и Славоније потпуне централне казнене евиденције. Редарствено равнатељство обратило се је додуше на све судбене столове у Хрватској,