Policija

— 673 —

и Славонији молбом да га извештавају о свим изреченим пресудама, по тој молби одазвао се тек мањи број судова.

Питање централне криминалне евиденције морати ће се доскора решити за целу државу, јер је то једна апсолутна нужда за вршење службе сигурности. Исто тако има ће се решити и питање разних централних криминалних уреда за кривотворења новчаница, чекова, за џепокрадице и т.д, те коначно у везу са централном евиденцијом и питање централног дактилоскопског уреда. Док данас свега тога још нема. "Редарствено равнатељство, да само бар како томе одмогне, завело је праксу, да евидентира све казне и све злочине који се у држави догађају или које би наши држављани вани починили из свију других извора који му допадну, као Н., пр новина и т. Д.

Оснутком кр. редарственог равнатељства у Загребу учињен је и први корак за систематску изградњу унутарње организације редарства у Загребу Из овде обелодањених прописа и статута најјасније се види, што је на пољу организације редарства у Загребу у ово кратко време учињено, Највећа заслуга за овај рад иде првога равнатеља редарства у Загребу г. Фрању Урбаниа, од кога је свеђер потицала нова иницијатива како за рад на побољшању постојеће организације, тако и за стварање нових институција у крилу редарсткене дирекције, а у сврху унапређења редарствене службе.

Целокупну организацију редарства у Загребу равгледали су прошле године пригодом одржане полицијске конференције у Загребу учесници те конференције из цијеле државе, а начелник министарства унутрашњих дела г. Васа Лазаревић изрекао је свој суд о тој организацији у извешћу г. Министру Унутрашњих Дела следећим речима: -

„Исто тако ве могу да препустим а да не истакнем чињеницу, да су сви делегати на конференцији били пријатно изненађени стручним, савесним и савршеним уређењем Загребачке полиције која може да послужи као пример до каквог резултата и савршенства може да доведе смишљен организаторски рад“.

Да се види колики рад ика загребачко редарствено равнатељство да свлада на основу овим прописима приказане организације, те са коликим Чиновничким апаратом, додаје се

„Полиција“ 3