Policija

— 685 —

Према свему овом, првостепени суд имао је ослонца У закону кад је поништио пресуду тога суда зато што одборник није био заклет и као вештак.

Св. Бр. 1124.

М

Суду општине нистровске:

У прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обансшшоња, ххшШу опширно је објашњено ко се има сматрати за општинског деловођу, односно ко има право на помоћ у смислу чл. 275 финансијског закона за 1924-25. г.

(Овај одговор важи и за: Свету Марковића, архивара среза рамског, Брачка Прзуловића, вршиоца дужности деловође општине балиновачке и Милана Тодоровића, деловођу општине мрсаћске,

Св. Бр. 961.

М

А. Тимотијевићу, деловођи општине вар. Барајева:

1. Према објашњењу Мин. Унутр. Дела, од 26. октобра 1923, г., УБр. 9199 („Полиција“, Бр. 21—22), инвалиди неспособни за рад а притом сиромашног стања, ослобођени су кулука.

2. Благодејање из 5 471 гр. суд. поступка не важи само за наплату кривичних трошкова и накнаду штете проузрокованих иступима учињеним из користољубља (тач. 16. 5411. грађ. суд. пост.).

М

Сретену Сиљанићу, шефу станице

Изузетно од закона о чиновницима и осталим државним службеницима грађан. реда — по коме се за пензију рачуна све време проведено у државној служби од навршене 18 године (чл. 4 и 137) — закона о државном саобраћајном особљу нарочито наглашује, да се ово време рачуна, након навршене 21 године живота. Пошто је ово специјални закон, а притом познији и од закона о државним службеницима од закона о устројству војске и морнарице, то су ва рачунање времена за. пензију саобраћајном особљу меродавне његове одредбе.