Policija

— 686 —

МН Суд општине кулске:

1. Одлу«е првостепених судова донете по жалбама против пресуда (или решења) полициских и општинских власти по иступним делима из Ш члана казненог закона, игвршне су и за ове власти обавезнг (58 15. и 16. полиц. уредбе), т. |. оне без сваког изговора имају ла поступе онако како судови наређују. Ако би суд случајно пропустио да ово нареди, било у детаљима било уобичајеном општом формулом „ца се по овим примедбама и закону даље поступи“, онда се власти у свом даљем раду имају управљати према разлозима са којих су им одлуке поништене. Ако је н. пр. суд нашао да дело у опште не по«стоји, или да није довољно ислеђено и т, д. онда у првом случају треба акта оставити у архиву — пошто се судска одлука претходно саопшти жалиоцу; у другом извршити п0требно дослеђење и донети нову пресуду и т. д.

2. По чл. 19 закона о накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари, одговорне општине и оштећени могу се равнати за накнаду штете и код општинских судова, али само у смислу 3 6. грађан. суд пост, на који се чл. 19. нарочито позива.

По 8 6. грађан. суд. пост, у вези са 8 15. уредбе о убрзању рада код судских и иследних власти, општински судсва могу одобравати поравнања само за суме до 500 динера (за непокретности до 200 динара).

Св Бр. 2440

УШ Суду општине св, врачке;

Поводом 5 529. грађан. закона постоје ове важније од„луке Касац. Суда:

а) „По допуни 5 529, грађ зак, женска деца умрлог у задрузи, кад овај не остави по себи мушке деце, имају права наследства на део задружног имања свог оца; но то имање, у колико се оно у земљама и уопште у непокретностима састоји, може задруга по процени вештака новцем исплатити. С тога се разлога не може кћи одбити да наследи имовину свог покојног оца, јер она у смислу 5 400 грађан. зак. по праву представљања има жтраво на наслеђе заоставштине свога оца, а задругари