Policija

0

од 0.20 дин. Но ако се у овакав пасош уводи више грла ове исте стоке, мора се на истом пасошу прилепити још и за свако даље грло по 0,20 дин. у таксеним маркама. Овако ће се поступити и код коња и рогате марве кад се више грла уносе у један пасош, само се за крупну стоку плаћа, наравно, већа такса, онако како је то јасно прописано у ТБр. 110, под 2, 3, 4 и 5. и у 1. напомени уз тај тарифни број.

Оволико у колико се тиче наплате државне таксе. Но узгред се скреће пажња и на то, да Управа Монопола захтева да се за њен рачун наплаћује још по 0'10 дин, као вредност хартије и штампе самог бланкета — пасоша — и то оних раније емисије (пре 15-М1-1923 г.) где се такви бланкети по њеном одобрењу још у промету налазе.

Се Бр. 868.

ХМ]

Суду општине грошничке (срез тружанска):

1. Члан 5. зак. о таксама говори о лицима и установама које се ослобођавају од такса. У тач. 6. тога члана каже се да таксу не плаћају и сиромашна лица и пупилне и стецишне масе кад докажу своје сиромаштво уверењем надлежне власти, Као сиромашна лица или масе у овом смислу (ва ову сврху) сматрају се лица и масе која неплаћују годишње више од 10 динара непосредне порезе, без приреза, а удова са више од троје малолетне деце, и старешине задруга са више од троје малољетне чељади, ако не плаћају више од 20 дин. непосредне порезе, без приреза. Ово стање важи од 15-Х1-1923 г. Пре овог времена важиле су стопе од 5 и 10 динара.

2. Реченицу из трећег става 1 напомене у ТБр. П0 таксене шарифе, која гласи: „Каб се за купљену стоку издају нова уверења, наплаћиваће се такса из тач. 4. пода иб“ треба разумети тако, да ће се ова такса из тач. 4 пода и б наплаћивати у целости (без таксе из тач. 2 и 3) само у оним случајевима кад су та грла (једно, два или три) била већ на једном сточном пасошу са више других грла, па су само једно два или три грла продата и отписана са првобитног пасоша, о чему говори став трећи 1 напомене у првој својој реченици. Дакле, кад се са једног заједничког сточног пасоша прода које грло крупне стоке, оно ће се на полеђини тога пасоша отпи-