Policija

— 697 —

Зар није очигледно, да би упоредо са уредбама за заштиту од пожара требало доносити и прописе за заштиту имовине против провала и крађаг А које ће објекте обухватити та уредба и која ће се средства за заштиту препоручити, мораће показати довољна пракса и добивено мишљење из једног бироа за обавештавање. У овом правцу и смислу биће ови бирои од неоспорне користи.

Све мере, које треба пргдузети ради превентивног спречавања злочина, треба да буду обухваћене у целисходној полицијској уредби, а не у кавненом законику, који ће имати опет да третира само прописе за репресиву. Такво подвајање имало би ту добру страну, што би се помоћу такве уредбе лакше ишло у корак са самим развићем злочиначке технике и њихових трикова, као и са развићем и унапређивањем средстава за њихово сузбијање, док би појам својине и његова заштита остао у законику, који се већ не би могао тако лако мењати и подешавати према приликама.

Наравно, да ће неко моћи приметити, да се свим тим превентивним мерама ипак неће потпуно искоренити крађе, То је тачно, као што је тачно и то да се ни свима прописима и наређењима против пожара, ови не могу потпуно избећи. Разуме се, да не постоји никаква апсолутно сигурна заштитна мера против крађе, али је свака поједина отпорна мера застрашујуће средство за злочинца и згто добро дола.

Др. Е Волфтиц.

ЛИСТАК ДОЖИВЉАЈ СТАРОГ АРХЕОЛОГА

. „Најзад стигох у — Ски манастир.

Старешина је зацело знао за моју скору походу, јер мој долазак никог не узбуни. Чак се ни послуга није ужурбала а опет је све било у најлепшем реду. |

И ако по годинама млађи од двојице калуђера, игуман, видео сам одмах, одржаваше тачност у раду и бејаше неуморан у надгледању свих посленика. Каза ми да је и он био један од мојих ђака у доба кад сам почео 'свој наставнички посао, Го ми је неочекивано сазнање на радости.

Четири сам дана провео у овој тишини, и моја су старинарска истраживања била обогаћена лепим“ изналасцима, Ја

сам, не много по том, и објавио резултате путовања тога лета,