Policija

=— 696 —

не може брзо или никако повратити, јер сте можда, баш ви услед недовољне обазривости или услед вашег небрежења олакшали крађу у своме дому!“,

Али, ма колико да је широк круг дејства таквог једног бироа, ипак се рађа питање. да ли се њиме ипак даде постићи потпуни циљ — превентива2 Берлински бирои да ли су 1922. год. 40.000 обавештавања разним лицима, али није сигурно да су сесва ова лица дала убедити и да су послушала савете, који су им у најбољој намери и у њиховом интересу дати.

Ну, пошто је превентивни поступак законом одређени задатак полиције, онда се он мора и законским средствима постави На пр. имовину не угрожавају само злочинци, нон пожари, против којих се боре ватрогасне чете, браћа полиције безбедности. Оне гасе сваки појављени пожар и спречавају његово ширење, — оне делују дакле, репресивно. Али ватрогасци, односно њихов наредбодавац. општина, не чекају да се прво појави пожар, па да тек онда донесу наређења и упуства за спречавање пожара, угрожавајућу њихово неизвршење казнама, но то општина врши раније, изводећи и повремене ревизије, да би се уверила, да ди се по њеним наређењима поступа у опште и посебно, у извесним нарочитим случајевема.

Дакле, када се почну јивљати провале, када се у већој мери почну проваљивати касе и вршити крађе кроз канале, онда се полиција не може задовољити само репресивним мерама (гањањем злочинаца), но мора приступити и превентивним мерама: наредбама пи уредбама у циљу заштите својине. Зар се мора чекати, да се каква од највећих банака опљачка. па тек онда да се приступи изради таквих наређења» Али, не мора то бити баш ни највећа банка већ може бити да су неки насељеници, који још ни кров над главом немају, поверили своје злехуде уштеђевине каквом друштву или каквој задрузи, основаној за подизање зграда насељеницима. Задруга, рецимо, чува тај поверени јој новац у каквој старој каси у својој канцеларији, која се налази у каквом забаченом куту дворишта. Једног легог дана осване та каса, коју нико није „нарочито чувао, празна. А полицијска наредба, да се новци сиротних људи не смеју чувати у таквим касама и на таквим местима, — свакако би предупредила ову похару.

Сем тога, и приликом подизања какве грађевине води се рачуна о осигурању од пожара, и хигијенским условима и архитектонским и естетским захтевима, али ко ће још водити рачуна о захтевима превентивне полиције; коме ће још и то пасти том приликом на памет, да та грађавина у првом реду треба да пружи заштиту имовини и појединцима, — који и не мислећи много о томе, замишљају, да су у своме дому потпуно обезбеђени.