Policija

— 708 чл. 13 Лицима, која по раније издатим одобрењима држе оружје,

које овим Правилником није предвиђено као невојничко, могу се и даље на исто издавати оружни листови.

Чл. 14

У оружје се у опште не убрајају флобертице (тичарке, глуваре) од 6 милиметара калибра или мање, за тим ваздушне пушке као и оне за пера.

Чл. 15,

Оружје, које надлежни Велики Жупани у угроженим крајевима добијају од војске и дају појединим лицима или општинама на привремену употребу ради самоодбране и потпоре јавних органа у одржању реда и безбедности, не потпада под чл. 3. Закона. ;

Чл, 16.

По решењу Господана Министра Војске и Морнарице АСБр. 10907 од 29. маја 1922. године одузете војничке пушке и карабини од привитних лица, предаће се најближим Војним Окрузима, а лицима којима су одузете, исплаћиваће се вредност по комисијској процени, а према систему и исправности пушке. Комисије ва процену одузетих пушака и карабина, одређују Команданти Војних Округа; један члан Комисије мора увек бити пушкар. По процени комисија ће даље поступити у духу наређења Господина Министра Војске и Морнарице АСБр. 5080 од 25. јула 1921. године тач. 7. и 9. став !. (Службени Војни Лист за 1921. годину страна 1746.)

Чл. 17.

Остало невојничко оружје, одузето од појединих лица; која нису имала одобрење ва држање или ношење, или која су извршила какво кривично дело по Закону о држању и ношењу оружја или по казненом закону, изложиће се јавној продаји, а добијени новац унети у државну касу као ванредни приход.

Ако би надлежна власт из буди којих разлога, сем оних из првога става овога члана, ускратила раније издато одобрење за држање или ношење оружја неком лицу, оно ће моћи своје оружје депоновати код дотичне власти, код које ће стајати на расположељу солственику шест месеци, у коме га, року овај може уступити или продати лицу које има одобрење за државе или ношење тога оружја. Ако сопственак у овом року не расправи питање о депонованом оружју, иста ће га власт продати и добијену суму предати сопственику.