Policija

— 114 —

купели у тежњи да се на заказаном свом збору споразумеју и договоре о свом даљем политичком раду или да реше какво своје нартиско-политичко питање, или од других најмљених лица, којима је противвик ставио у задаћу да сазвати и сакупљени збор кваре.

На такав начин не само што се руши уставно и законсо право грађана да могу ни јавним зборовима, у границама 34кона, слободно зборисати, већ се дешавају немиле појаве туче "и физичког разрачунавања.

У погледу онемогућавања и сузбијања немилих појава органи државне власти. који су законом позваим да штите права грађана и да предупреде сваку акцију, која би ишла ва ремећења реда и мира у вемљи, били су немарни, па се дешавало да су зборови растурени од стране лица, која су намерно на зборовима нереде правила, или су из такве радње тих лица прошзлазиле туче сакупљених грађана и тешка физичка разрачунавања.

Позван дужношћу својом да очувам у потпуности уставна права грађана у погледу сазивања зборова и слободног 860рисања на сакупљеним зборовима, да преко евојих органа предупретим сБако намерно ремећење рада и реда на заказаним а сакупљеним зборовима. као и да сузбијем физичка разрачунавања на зборовима, ја Вам наређујем да одмах у смислу ових закона и мојах погледа, издатд најстроже нарелбе подручним Вам органима да врше одлучно своје дужности у погледу чувања слобода зборсва и зборисања, рада и реда на њима, онако и у онолико у колико је то закон прописао.

Ова моја наредба не искључује ни у колико пажњу државне власти на све оно што се на зборовима буде радило и урадило. Слобода зборисања иде само до граница, које су законом одређене. Док се на збору сакупљени грађани буду у свом говору и раду кретали у границама законом одређеним дотле и пажња државних овгана мора бити усредсређена само на то да мира и реда на збору буде. Тек кад се изађе из тих граница, и кад се сакупљими грађани буду почели говорима својим одређивати против основа на којима почива наша држава и ред и поредак у Њој, или почну својом јавном речи чинити дела, која прете да дискредитују установе, које су ваконом заштићене, онда ће државни органи бити дужви, јер