Policija

— 713 —

утврђено је, да поједине полицијске и финансиске власти одобравају појединцима приређивање разних лутријских игри, које често пута имају свој спекулативни карактер и врше се на штету народних и државних интереса.

Ив ових разлога, а с обзиром на захтеве мојих претходника од 11.-11-1923. године, Бр. 15.191-1. и Бр. 36.701-), част ми је, Господине Министре, поново умолити Вас, да изволите издати најстроже наређење подручним Вам властима у Краљевини, да оваква одобрења нису надлежне издавати и да ћу их, у поновљеном случају за злоупотребу своје Власти на основу члана 13, о установљењу и утеђењу Државне Класне Лутрије оптужити суду.

Одобравање поменутих лутријских игара вршиће поверено ми Министарство на основу поменутог законског прописа, пошто је Државна Класна Лутрија једино надлежна и компетентна за штетно или корисно оцењивање поменутих игри“.

Достављајући предње Министарство Вам препоручује, да наредите најстроже подручним органима, да овакве дозаволе ником не издају.

О јавним зборовима. (од јула 1924, г, УБр. 31016)

Закон о вборовима н удружењима даје свима политичким партијама право слободнога организовања и слободнога делања у оквиру свога програма, саобравно позитивним законима.

По томе управне власти имају дужност, да испуњујући вољу вакона, свима политичким партијама, чија је организација на основи закона одобрена, не само омогуће њихово постојање него им допусте, а по потреби и бране и њихов легитиман рал. При зборисањима и при свима састанцима политичким, акција власти има се кретати с једне стране у оквиру законом допуштенога права грађана на слободу вбора, а с друге стране у оквиру дужности власти да заштити вбор, рад и ред на њему од свију оних, који би, ма из кога разлога, било намерно или ненамерно реметили рад и ред вборски.

У последње време учестале су се немиле појаве намерног атагирања на зборове, законом допуштене, од стране лица, која су или противни идеји грађана, који су се на збор са-