Policija

— 649 —

Кочана и Овчег Поља да стигнемо у Велес, а после' железницом даље, Двоја кола од брдске батерије из Царевог Села возила су наш пртљаг и ишла од прилике пола сата пред нама. Али већ на 17. километару од Царева Села код Грљана, ударила је јака киша, која нас је немилице квасила до Истибање. Кад смо дошли до Брегалнице, видели смо на другој обали наша кола, али ми више нисмо могли прећи, тако је вода брзо надолавила. Колима сам нато дао знак, да продуже пут за Кочане, а ми смо у неким колибама преноћили и други дан преко реке Осојнице код Јакимома прешли за Виницу а оданде преко Штипа за Велес, губећи тако цео један дан. Да сам на другој страни Брегалнице имао да извршим са мојим одредом какав важан задатак, тај би остао неизвршен, јер код Истибање нема моста, а прелаз преко воде био је немогућ (На томе месту био је нехада један мост, од кога сада стрче из воде само камени стубови, али и они су јако оштећени).

Поправљањем већ постојећих и подизањем нових комуникација у оним крајевима, добила би се многострука корист како за државу тако и за тамошњи народ. Јер природна богатства оних крајева како у земаљским продуктима, тако ну рудном благу тако су велика, да би цео економски живот онога становништва гигантским корацима кренуо напред кад би се створила могућност, да се то богатство рационално експлоатише. Онда неби македонски сељак свој пиринач, дуван и т. д. на камилама преносио стотине километара далеко као у Азији и неби се више служио дрвеним плугом најпримитивније конструкције, какав се употребљавао пре неколико стотина година.

Подизањем комуникација учинило би се много и на просветном пољу. Забачени крајеви дошли би у везу са варошима, са културним центрима наше државе; омогућило би се лакше подизање и похађање школа, јер у Брегалничкој области нашао сам старих људи, који нису никада били ни до Велеса, нити су икада у свом животу видели железницу.

Истина је, да се сада гради железничка пруга ВелесШтип, која је пројектована преко Кочана, Царева Села и Берова до Струмице, а и друм Велес—Штип је оправљен, но како су они крајеви под турском влашћу грдно застали, требаће још много неуморног рада и материјалних жртава, да се комуни-