Policija

565 _

жогућим и на захтев шефа државе“ Тиме би и он добио могућност, да ступање у живот од парламента изгласатог текста, ако је овај по његовом мишљењу донет противно народној вољи, учини зависним од директног народног пристанка или тачније: од директног пристанка већине бирача. Потребно је одмах додати, да ово право народа — право ља спречава ступање у живот закона противних његовој вољи, па према томе противних и његовом схватању морала и правичности, — ке може бити довољно, пи да се дође до сигурне заштите од свемоћи парламента. Јер опасност од свемоћи парламента не лежи само у томе, што он може да донесе тиранске законе и њима омогући агресију грађана; она лежи и у томе, што он може да не донесе оне законе, које би по општем схватању и по општој жељи требало донети. Зато морамо рећи, да би народ морао имати могућност, не само да спречи ступање у живот закона противних његовој вољи и његовом схватању морала и правичности, већ такођер и да присили парламенат на донашање нових закона, потребних с обзиром на развитак прилика и према овима на развитак нових идеја и новог схватања морала и правичности. Свемоћ пар_ ламента опасна је исто толико у његовој негативној колико и у позитивној форми. Ако се ова последња може избећи употребом факултшатпивног законодавног тејегепдит-а, она се прва изгледа нам — може избећи употребом народне иницијативе“ која је у могућности или да присили парламенат на доноапење закона потргбвих с обзиром на нове прилике, или да — не успе лиу овоме — проузрокује директно доношење тих закона од стране народа.

#« Што је случај у Немачкој на основу устава од 1919. Његов члан 73. каже: „Један ће закон, изгласат од царевинске скупштине, бити пре шубликовања подвргнути народном референдуму (Уогезепсћега) ако то реши председник Кегсћ-а у року од месец дана“.

# Право народне иницијативе постоји у неким „Северо Америчким Савезним Државама (н.пр. ОМаћота, Огераш; в. Вгусе, Та Квриђиде Атесате, Т. 11); у Швајцарској је оно постојало испрва само у кантонима, али је касније (1891.) спроведено и у федерални устав с обзиром на његову ревизију. Од најновнјег доба право народне иницијативе постоји и у Немачкој (устав од 1919.), у Пруској (устав од 1920.) и Аустрији (устав. од 1920.).