Policija

— 102 —

код најобразованијег народа европског. Заштог Зато што верно слика живот — а живот је такав био. Првак словенског историјског романа, Хенрик Сјенкијевић — у нас већ добро познат —, говори о ужасима ранијих дана, јер су они ужасима и били испуњени.

Остављајући на страну Два Идола, добро смишљени роман Богобојев, у коме такођер има приложака за питање о коме је данас овде реч, један ће нам поглед на његове новеле такођер дати занимљивих појединости.

ж | Ж

Носиоци су радње — обично речено јунаци приповедака — у Богобоја махом добри људи.

Такав је, на пример, Јован у новели Љубазник и удварач Он се воли с Маријом, кћерју старешине једног српског села на Дунаву чак изнад Ваца и обећао јој је да ће је ма и по цену живота, походити доцкан о Бадњем Вечеру, Зато с другом седа у трошни рибарски чамац и навози се на Дунав који је преплављен леденим сантама. (Он и даље чини своју дужност, и у одсудном тренутку спасава драгану. — Такав је и пуки сиромашак Милан у приповетци Убица. Он чини преступ, постаје убица — али ми не престајемо симпатисати

“с њим до краја приповетке. — У новели Ајдуци, такви су Ива

Васојевић и сгари хајдук Миљко; такви су овде управо сви, изузев преступника Вука Васојевића. — Милан се зове главно лице и у повећој новели Рукавице. Млад и веома образован човек, признати адвокат, пун је врлина — с махном претеране осетљивости у љубави према лепој Павлини; због тога и страда, кад негативни чланови друштва стану рачунати с том његовом слабошћу.

Разуме се да такви типови не могу у друштву чинити преступа; не могу дакле бити активна лица у криминалним приповеткама. Активност припада њиховим антиподима. Ови су, без изузетка, вредни, енергични, у својим намишљајима неуморени. — У приповетци Љубазник и удварач насупрот идеалном Јовану стоји његов, у љубави, такмац Игњат, који се користи свим околностима да Марију превари и да је ноћу изведе из куће њеног оца не били је, тако, присилио да ње гова буде. — Крвава освета и почива, сва, на једном, такођер,