Policija

ТО 4

обзира смеју путем закона становити послови предати 0собитом владином органу.

Делокруг полицијских власти је одређен са основним прописима од 10.-Х-1850., који су били истодобно публицирани као основни прописи за организације нолицијских власти, одобрени са превишњом одлуком 10.-УН-1850., те обухватају послове, које сачињавају садашњи делокруг полицијске дирекције у Љубљани те су таксативно споменути на страни 484 реферата г. Шпорна.

Из садржаја цитиране превишње одлуке као из набројених имена вароша, где су постојале полицијске власти, проистиче, да је законодавац сматрао нужним, да у државном интересу одели од политичке власти полицијске послове те их повери органу, који ће се интензивношћу бавити са јавном · безбедношћу те са осигурањем мира и реда у важним центрима. Варностне прилике по светском рату се нису у никаквом погледу на боље промениле, да би оправдале мјење, да није више потребно, да код нас у главним градовима даље остану полицијске власти. Самостална организација истих полаг и независно од управних власти не приказива се у директној опреци са законом о општој управи и то из следећих разлога: | ,

Пређашње устројство котарских поглаварства одговара уређењу наших срезова те је надлежност у полицијским пословима остала иста. На селима и неким варошима је котарски поглавар извршивао полицијску власт путем својих органа, т. | жандармерије, дочим у самоуправним градовима је имала те функције полицијска дирекција или комесаријат. Члан 18. зак, 0 општој: управи утаначи, да у надлежност срескога погла"вара спадају сви послови ошште управе, сем оних који су посебним прописима стављени у надлежност којој другој власти. Пошто се полиција сматра као део опште управе, може се та одступити и то тим више јер је са већ постојећим прописима била предана другој власти. Други део члана 18. служи клаузули, која је садржавала зећ превишња одлука о надлежности котарског поглавара, да се стара за јавну безбедност и одржавање реда и мира у колико нису за те послове одређени други органи.