Policija

— 176 —

· У. погледу првог закључка о дојавној. служби о интер националним злочинцима обвезали су се чланови интернацио– налне криминално полицијске комисије, да ће код својих влада порадити око тога, ла ће становите за то одређене полицијске власти одашиљати полицијској дирекцији у Бечу обавештења ако се на њиховом подручју појави какав интернационални злочинац, лопов, варалица, патварач или особа, која побуђује сумњу, да је такав злочинац.

Сумња, да злочинац интернационално делује, постоји нарочито онда, ако вије установљено, да дотична особа нема на подручју Олноа. полицијске власти своје редовито пребивалиште. Обавештења о таквим интернацноналним злочинцима. имају се у колико је то могуће одашиљати код сваког затечења такових особа, дакле код углављења такових злочинаца или код журне сумње извршеног или покушавог оштећења правних добара.

Сва та обавештења имала би се одашиљати интернационалној очевидности код полицијске дирекције у Бечу (киегпаћопаје Елдепх ђе; дег Рођхе фгекноп 1п МЛеп).

Изузетак од те дужности обавештења чини тако звани гранична промет између суседних држава.

Не може се наиме сматрати интернационалним деловањем "ако погранични становници једне државе протувправно делују на подручју друге државе. Као гранично подручје сматра се — у колико није шта друго међу суседним државама уговорено — оно подручје које се протеже уздуж државне границе на 10 км. у нутрину.

У смислу горњега закључка има свака поједина држава: одредити, које су полицијске власти надлежне за одашиљање обавештења о интернационалним злочинцима.

Сва та обавештења имаду се одашиљати на прописним формуларима, који су поради уједностручења израђени у двим бојама. Бели папир имаде се употребљавати за случајеве у којима нема никакове двојбе, да се ради о интернацивналном злочинцу, а жути у случајевима у којима постоји тек оправдана сумња интернационалног деловања. Сваком обавештењу ваља по могућности приложити две фотографије и две карте са отисцима прстију.