Policija

— 185 —

" Са жалошћу константујемо да је наша полиција далеко од тога да одговори изложеним условима.

У њеном раду нема потребног јединства и хармоније зато што њена организација и надлежност нису једнообравне у целој земљи; једном делу њених органа оскудева потребна «спрема а некима и осећај дужности; она се још увек упо"требљава И злоупотребљава за постизавање извесних, поглавито партијских циљева, који је удаљују од њеног главног „задатка и ометају успешно вршење њених главних дужности.

Не треба се према овоме чудити што наша полиција не даје у пракси оне резултате, који се с правом могу очекивати од једне добро уређене и организоване савремене по_диције — јер их она према оваквом стању ствари не може ни дати — већ треба свим силама настати да се ови њени ведостаци што пре отклоне њеном КУ ВетАнавЦИјоМ. и унификацијом. и

Један покушај у овом правцу извршен је са жандармеријом још 1919. г., и он је у пракси дао, у главноме, одличне резултате, и поред местимичног трвења између нижих полицијских и жандармеријских старешина.

И сам закон о општој управи од 26. априла 1922, г. који са законом о обласној и среској самоуправи и уредбом о подели земље на области представља врло важан корак у нашем унутрашњем уређењу — предвидео је једнообравну полацију по областима и срезовима, али није прописао како ће она бити организована и које ће послове вршити. Ово, уосталом и није спадало у његов задатак, као закона о општој управи. „За ову посебну организацију и надлежност полиције био је позван једино ресорни Министар — Министар Унутрашњих Дела — на коме је, после доношења овог закона, лежала законска дужност да Законодавном Телу што пре. поднесе зажонски пројект о организацији и надлежности полицијских власти, и да га на овај начин допуни у оном његовом делу, жоји се односи на полипијске власти.

Ова законска дужност није, на жалост, ви до данас испуњена, и ако је, одмах по доношењу зикона о општој управи. „нарочита комисија, састављнна од чиновника Мин. Ун. Послова израдила пројект закона о уређењу Полиције у Краљевини (Срба, Хрвата и Словенаца.