Policija

= 164 —

вршити још 6 недеља по свршеном, правомоћном кривичном поступку.

Даљи прописи другог поглавља гледе поступања у казненим заводима донашају потанке одредбе о примању осуђеника у завод, о усменом и писменом опћењу кажњеника с вањским светом, о раду, храни, оделу, лежишту, бризи 32 здравље, поучавању, божјој служби, дисциплини и дисциплинарним казнама, сигурносним одредбама, коначно о одпуштању из казненог завода. Нове мисли изражене су у посебном заглављу о осигурању осуђеника против несрећи и о бризи за одпуштене кажњенике.

Треће поглавље говори о извршавињу казне у судским. затворима. Споменули смо већ начин тога извршавања; у осталом напомињемо, да вреде авалогне, тек нешто блаже одредбе него за казнене заводе.

Из закљученог поглавља вреди споменути, да вреде сви прописи установљени за цивилне и за војничке кажњенике;: надаље, да се за ово време, док још не буду казнионе уређене по прописима новог закона, ивађа осамљење осуђеника по ноћи и код одмора по „могућности, колико то приликедопуштају“. 5 80 пак каже: док се не уведе јединствени систем кавна лишењем слободе по новом изједначеном казвеном закону, разуме се под најтежом врстом казне: робија, тешка. тамница, тамница, заточење и државни затвор.

ПИ,

О потреби јединствених прописа за извршавање казне лишењем слободе не ћемо губити много речи. Скупна слика данашњих прилика гледе извршавања те казне сили већ за то к нужној реформи, јер су разлике у извршавању казне не само по системима него и по опсегу једног и истог система. управо осетне, ма да су сви кажњеници држављани исте државе, који би морали бити пред законом једнаки и уживати исту заштиту власти. (Чл. 4. Устава.) Поближе о томе изнети ћу на другом месту“) јер овде не бих хтео постати преопширним. #у Та је расправа у штампи. Изаћи ће у „Зборнику знанстевих: расправа“. Св. ТУ. Издаје јуридични факултет у Љубљани.