Policija

= 333 —

размера. Она купује журналисте и политичаре, руске и стране, и прави од њих своје органе, који морају да раде искључиво у њеном интересу и према њеним упуствима. Енергија бољшевика у том правцу је такође колосална, као и суме потрошеног новца и то је дало, а даје и сада, своје резултате и не допушта да се појави у своме правом облику истина о беспримерном положају Русије, која гладује и пати, где је погажено све, што је свето и узвишено, где се даве свака слобода и сваки глас протеста и где је у име спровођења „планетарног“ социалистичког експеримента (који се, као што се јасно сада види. не може да проводе код садашњих социалних и економских услова) уништен човечански живот; младеж је морално покварена, а милиони људи погинули су у патњама.

Јасно је, колико је потребна борба против оваквог изопачавања истине.

Видели смо, да је у тој борби узео учешће низ научника који су у својим делима тежили да покажу истину и рада тога пре свега дали објективну анализу совјетског права. Право: је регулатор живота а ми смо видели у колико је рђави изопачен тај регулатор у Русији према неоспорним подацима.

Али и после тих радова још налазимо на мало разумевање истинитог стања ствари у Русији и мислимо, да је веома. потребно наставити рад и даље, Треба иу будуће свима снагама, са свом енергијом и свима напорима осветљавати, не само законе бољшевичке, већ и сву атмосферу, која постоји у совјетској Русији и која утиче и на примењивање закона и на цели живот.

Читав низ т. зв. културних нација, које се сматрају као носиоци прогреса више-мања зна, шта се дешава у совјетској Русији. Зна и због горе наведених разлога не само што ћути не само што доста спокојно гледа нечувене страхоте, већ и полако улази у односе са новим интернационалним господарима бивше велике Русије. Дипломате, политичари и новинари (да не говоримо још о банкарима, индустријалцима ита). понекад стегну окрвављене руке џелата Русије и теже да ти џелати добију правно признање и да се са њима склопе: уговори. |

Али пред оваквом сликом успављивања савести не можемо га застанемо. Прво, што човечија савест није свуда заспала