Policija

= 334 —

и не сасвим; друго; што је она способна понекад и да се пробуди, а нарочито ако јој се зада доста снажан ударац. Улогу тог ударца играће сваки савесни рад на осветљавању бољшевичких закона и истинитог стања ствари у Русији, и томе раду ћемо се придружати.

још само једна примедба. Видели смо, да су писци горе споменутих дела, а у том броју поштеног и дубоко научног дела: „Право совјетске Руснје“, радили поглавито на осветљавању закона. Ми ћемо, поред закона, узети као центар тежине стварност у Русији. Прво, због тога, што су закони совјетске Русије доста осветљени, а друго, због тога, што закони заиста владају само у правним државама. У деспотијама у број којих, као што ћемо доказати, улази садашња Русија, принцип легалности никад не стоји чврсто па сеи стварност на сваком кораку разилази са законом.

Сем тога, ако су закони технички слаби, противуречни, донели прописе о институцијама, за функционисање којих нема средстава и економске могућности, и њихова се примена на_лази у рукама људи, који немају за то потребне спреме, удес тих закона свагда је жалостан.

Још у току прве руске револуције (1905—06 гг.) покојни руски научник Е. Д. Синицки у нацрту: „Предавање права и наша правна стварност“ поред осталог, писао је; „Постоје закони. чије састављање ни на један стваран корак не помери у напред грађење снажног права, које би било способно за живот. Такви су закони — неодређена обећања, закони-ефемериди, чија је судбина, да се роде и одмах умру; такви су, "даље, закони, који су сувише слаби према великим задацима живота: њихова је судбина остати само на хартији, јер нису способни покорити живот својим млитавим прописима; такви су, најзад, закони, који су неизлечито болесни, јер носе у себи тешку и непоправљиву рану унутрашње органске противу-. речности. Од сличних закона нека Бог чува земљу, која преживљује револуционарно време“.

Бољшевички закони у више односа одговарају горњој карактеристици; дакле није Бог Русију сачувао од споменутог зла. Због тога је у Русији напредовао само процес социалног разглабања и процес побијања правних и моралних вредности.

Тим више поред закона морамо пазити и на стварност.