Policija

— 340. —

пута под чим се подразумева одпремање исељеника у неке: имиграционе земље на рачун дотичних влада, неких корпорација или колонизационих предузећа; обвеза укрцати се у неким одређеним лукама; одредба да не може нетко опет да се исели ко је већ једном био рапатриран на трошак државе; и још неки моменти, Све су овде наведене рестриктивне мере заправо наређења полициске природе и полицији као таковој припада и надзор над њиховим извршењем. Али осим овде наведених одредаба има још и других које нису мање важне и које исто тако треба извршити.

У првом реду треба овамо бројити прописе који се односе на пословање паробродских друштава, Данас је положај тих превозних предузећа према држави и према исељенику сасвим друкчији него што је био раније. Прије рата било је путовање скопчано с много мање формалности но данас, пак је према тому и исељеник могао неке земље напустити без особитог данас мање или више. свагда прописаног специјалног исељеничког пасоша или пасоша у опште, а нарочито у неке земље уселити. Под тим приликама имала су превозна предузећа могућност да свој положај злорабе и исељеника искоришћују. Познат је на пр. међу осталим онај монструозни процес у Вадовицу у Галицији године 1889/90 кад су агенти једног великог паробродског друштва изградили читав један преварни апарат за завађање исељеника; кад се људима говорило да амерички цар за њих пита и кад је на обичну једну будилицу, која је имала јако звонце, позиван био амерички цар, бајаги на телефон који је давао лично приволу да исељеник о којему се радило може да се усели. Онда се је дешавало да је исељеник отпремљен у сасвим другу земљу него што је хтео да се исели. Данас је то немогуће и паробродска: друштва су у утакмици појединих народа и следећи дух напретка у опште, и пословно-етички развијенија, Према тому је и полицијска служба у том погледу друкчија но прије.

Ту треба водити у евиденцији подељене концесије самим. друштвима и њиховим заступствима односно агентурама. Врло је одговорна задаћа надзирати да се прописи који стоје на снази доиста и проводе. Тако на пр. друштва и њихови органи: не смеју давати других информација исељеницима сем такових. које стоје у вези са самим превозом. За превоз не сме се: